Naisten kondomi – Onko kukaan koittanut?

Naisten kondomi – Onko kukaan koittanut?

Sain koulutehtävässä aiheeksi kirjoittaa esseen naisten kondomeista. Itse en ole koskaan tälläistä kokeillut (itseasiassa en edes muistanut näiden olemassaoloa 😀 ). Näistä löytyi kuitenkin tietoa aika hyvin. Tässä vähän kirjoitusta aiheesta.

Perinteisen, miehille suunnatun lateksikondomin rinnalle on 1990-luvulla kehitetty niin sanottu naisten kondomi. Naisten kondomi on valmistettu polyuretaanista ja se on tarkoitettu asetettavaksi emättimeen ennen yhdyntää. Naisten kondomit olivat aiemmin saatavilla ainoastaan apteekeista, mutta nykyisin voit tilata kondomit netistä ja valikoima on huomattavasti laajempi.

Naisten kondomi on 17cm pitkä ja 9cm leveä umpinainen pussi, jossa on kaksi joustavaa rengasta helpottamassa tuotteen asettamista paikoilleen ja varmistamassa kondomin paikoillaan pysymisen yhdynnän aikana. Sisesmpi rengas, joka on irrallisena kondomin suljetussa päässä, auttaa paikoilleen asettamisessa ja jää tukemaan kondomia häpyluun ja kohdunnipukan avulla. Kondomi asettuu emättimeen melko väljästi eikä ole tiukan tai puristavan tuntuinen. Ulompi, avoimen pään kiinteä rengas asetetaan emättimen ulkopuolelle emätinaukon ympärille. Perinteiseen kondomiin verrattuna se antaa näin ollen myös paremman suojan ulkosynnyttimille peittämällä osan häpyhuulten alueesta.

Raskauksia ja sukupuolitauteja vastaan naisten kondomi antaa yhtä hyvän suojan kuin muutkin estemenetelmät. Naisten kondomia ja perinteistä lateksikondomia ei saa käyttää samanaikaisesti. Kondomien välille syntyvä kitka lisää rikkoontumisia ja naisten kondomi voi työntyä sisään vaginaan helpommin.

Naisten kondomin voi asettaa paikoilleen jo hyvissä ajoin ennen yhdyntää. Sen käyttö ei ole samalla tavoin riippuvainen miehen erektion ajankohdasta, kuin perinteiset kondomit. Tästä voi olla merkittävää etua esimerkiksi tilanteissa, joissa miehen kondomin päälle laittaminen häiritsee rakastelua.

Naisten kondomi kannattaa asettaa paikoilleen niin hyvissä ajoin, että se lämpenee ja asettuu paikoilleen luonnollisesti. Naisten kondomissa valmistemateriaalina käytetty polyuretaani johtaa hyvin lämpöä ja tuntuu useiden käyttäjien mielestä lateksikondomia luonnollisemmalta. Vesiliukoisen lisäliukasteen käyttö naisten kondomin sisällä on erityisen suositeltavaa, koska se osaltaan auttaa kondomin pysymistä paikoillaan ja tekee myös yhdynnästä miellyttävämmän.

Naisten kondomin ja perinteisen kondomin käytöstä on tehty muutamia vertailevia tutkimuksia. Yhteisenä löydöksenä näissä tutkimuksissa oli naisten varsin positiivinen asennoituminen tuotteeseen. Vaikka naisten kondomi koettiin aluksi hieman hankalaksi asettaa paikoilleen ja ulkonäöltään epämiellyttäväksi, niin riittävän opastuksen, harjoittelun ja säännöllisen käytön jälkeen usea nainen piti tätä ehkäisytapaa perinteistä lateksikondomia parempana vaihtoehtona, ja halusi jatkaa tuotteen käyttöä tutkimusjakson jälkeenkin. Edellämainittujen käyttöön liittyvien positiivisten ominaisuuksien lisäksi naiset kokivat itsemääräämisoikeutensa lisääntyneen tuotetta käyttäessään.

Onko joku kokeillut naistenkondomia? Ottaisin mielellään kommentteja vastaan ja voisin ammentaa niistä hieman omaan koulutyöhöni.


Comments are closed.